Yazılım Nasıl Öğrenilir? – Yazılım Kids Akademi

Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Yazılımlar her gün kullandığımız telefonlardan, evde kullandığımız beyaz eşyalara, bilgisayarlara ve insansız hava araçlara kadar neredeyse tüm elektronik cihazların kullanılmasını sağlar.

Gün geçtikçe teknolojik gelişmeler ve ürünler arttıkça daha fazla yazılıma ve yazılımcıya ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden yazılım özellikle gençler ve ailelerinin de ilgi odağına yerleşiyor.

Peki nedir yazılım?

Yazılımlar, donanımların çalışmasına zemin hazırlayan, 0 ve 1’lerden oluşan makine diliyle hazırlanan komutlar bütünü ya da programlardır.

Makinelerin dili 0 ve 1 rakam kombinasyonlarından oluşur. Makine dilleri programlama yapabilmek için insan diline yaklaştırılmış ve bu ölçüde düşük – orta ve üst seviye olarak sınıflandırılmıştır. Bir yazılım üretmek için, amacınıza göre bu yazılım dillerinden bazılarını öğrenmeniz gerekir.

Düşük seviye programlama dilleri makine koduna oldukça yakın olanlardır. Assembly bu gruptaki dillere bir örnektir.

Orta seviyeli programlama dilleri daha anlaşılırdır ve oldukça esnektirler; alt ve üst seviye programlama yapabilirler. C programlama dili orta seviye programlarına örnektir.

Yüksek seviyeli programlama dilleri en hızlı ve etkili olanlardır BASIC programlama dili bunlara bir örnektir.

Araştırmanızı derinleştirdiğinizde çok daha fazlasıyla karşılaşacağınız kesin, ancak C, C++, Java, JavaScript, C# ve Phyton’ın günümüzde en yaygın kullanılan programlama dilleri olduğunu başlangıç olarak söyleyebiliriz.

Neden Yazılım Öğrenmek Gerekir?

Düşünme becerisini geliştirir.
Kritik düşünme ve problem çözme yeteneği hayattaki her alanda işe yarar. Günümüzde bir çıkış yolu arayan gençler için bu iki yetenek hayat boyu tükenmeyen bir hediye gibidir.

Programlama öğrenilirken her gün birçok yeni problemle karşılaşılır ve amaca ulaşmak için bu problemleri çözmek gerekir. Bu sırada her zaman yanında yol gösterecek bir rehber olmayabilir, tek başına araştırıp bulmak, cevapları deneyerek uygulamak gerekir.
Bu tür bir düşünce yapısı bir çocuğa ve gence hayatta birçok alanda ışık tutabilecek özellikler kazandırabilir.

Gelir kapısı açar.
Günümüzde tüm dünyada yazılımcı ihtiyacı çok yüksek, üstelik sadece yazılım şirketleri için de değil. Bir yazılımcı ilgili bir şirkete girebileceği gibi kendi yeteneğini de bir gelir kanalına dönüştürebilir. Kendi yazılımını/ürününü geliştirebilir ya da kendisi için bağımsız olarak çalışabilir.

İhtiyaca göre otomatizasyonlar geliştirmeye yarar.

Yazılım dilini anlayıp belli kurallar yazmayı öğrenen biri, başka bir işte çalışırken dahi sistematik ilerleyen komutları bir yazılım aracılığıyla otomatize edebilir ve hem kendi zamanını hem de çalıştığı kurumun eforunu verimli kullanabilir.

Geleceğin dili öğrenilmiş olur.
Günden güne yazılım ve kodlama dilini öğrenenlerin sayısı artıyor ve daha da artacağa benziyor. Bazı ülkelerde programlama dersi okul müfredatlarına bile dahil oldu. Eskiden belki sadece belli ve özel bir kesimin ilgilendiği bir alan gibi gözükse de günümüzde daha farklı ve yaygın bir hal almış durumda. Gelecekte bu dili anlamak muhtemelen bir ihtiyaç haline gelecek. O yüzden genç yaşlarda bu dünyaya girmenin faydalı olacağı kesin.

İyi bir izlenim yaratır.
Tam da bu kadar yayılmış olması, programlama bilmeyi hem mesleki olarak hem de sosyal olarak ilgi çekici bir özellik olma haline getiriyor. İnsanlar yüksek zekaya, teknolojik arka plana ilgi duyabilir, bu tür özelliklere sahip birinin özel olduğunu düşünebilirler. Böylece bu tür insanlarla tanışmak ve çalışmak isteyenlerin sayısı da bir o kadar çok olacaktır.
En azından genel olarak avantaj sağlayama ihtimali yüksek.

Çocuğumu Yazılıma Yönlendirmek İçin Neler Yapabilirim?

Önce bu dünyaya ilgisi var mı yok mu anlamaya çalışın.
Sadece popüler ya da geçerli bir meslek imkanı sunduğu için bireyin yeteneklerine ve ilgi alanlarına ters düşen bir alana girmesine sebep olmayın. Mekanizmaların ya da sistemlerin nasıl çalıştığına dair merakı var mı gözlemleyerek, sorular sorarak ya da öğretmenlerine danışarak fikir edinebilirsiniz.
Sevdirmeye çalışın, sabırlı olun ısrarcı davranmayın.
Hangi alanda çalışmalar yazılımlar yapmak istediğini anlamaya çalışın ve ilerisi için ona göre yönlendirmeler yapın. Hangi diller hangi amaca yönelik olarak daha iyi çalışır deneyerek anlamasını sağlayın.
İngilizce yeterliliğini geliştirilmesine destek olun.
Neredeyse bütün kaynaklar İngilizce olduğu için araştırma yapması ve problem çözerken faydalanabilmesi için İngilizce bilgisi şart.
Yazılım Öğrenmek İsteyen Çocuklara Başlangıç İçin Tavsiyeler

Yazılıma nereden başlamak istediğinize karar verin.
Bu büyük ölçüde ne istediğinize bağlı;

Masaüstü ya da mobil yazılımlara mı ilgi duyarsınız ya da oyun mu programlamak istersiniz bu gibi ayrımlara göre seçeceğiniz yazılım dili de değişecektir.

<h4 class="item-title">ajansay</h4>

ajansay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı Erişim

Konum